Meditatie voor beginners: eenvoudige oefeningen om te starten

Als je nieuw bent in meditatie en op zoek bent naar eenvoudige manieren om te starten, dan ben je op de juiste plek. Meditatie is een effectieve manier om je geest te kalmeren en je te concentreren, en het is gemakkelijker dan je denkt om te beginnen. In deze blog zullen we de focus leggen op meditatie voor beginners en eenvoudige oefeningen bespreken die je kunt doen om te beginnen met het verbeteren van je mentale en emotionele welzijn. (Foto door: Mali Maeder)


1. Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen zijn een goede manier om te beginnen met mediteren. Het enige wat je hoeft te doen, is je aandacht te richten op je ademhaling. Probeer rustig en diep in en uit te ademen, en focus je aandacht op de bewegingen van je onderbuik.

2. Lichaamsscan

Een andere oefening is de lichaamsscan. Hierbij richt je je aandacht op elk deel van je lichaam, van je voeten, kuiten, bovenbenen, bekkengebied etc. tot je hoofd. Probeer bij elk lichaamsdeel te voelen wat er in je lichaam gebeurt en geef eventuele spanningen of pijn liefdevolle aandacht. Alles mag er zijn.

3. Mantra meditatie

Met de mantra meditatie richt je je aandacht op een specifiek woord of klank. Dit kan een traditionele mantra zijn, zoals “Ohm”, “Hz-muziek” of een woord dat voor jou persoonlijk betekenis heeft; “Ik mag er zijn zoals ik ben”. Herhaal het woord of de klank in gedachten of hard op terwijl je mediteert.

4. Visualisatie

Met visualisatie meditatie creëer je een beeld in je hoofd, zoals een idyllische omgeving of een gevoel van rust en vrede. Stel je deze beelden voor terwijl je mediteert, en probeer ze zo helder mogelijk te maken.

5. Geluidsmeditatie

Met geluidsmeditatie luister je naar een specifiek geluid, zoals klankschalen of natuurgeluiden, en richt je je aandacht op het geluid terwijl je mediteert. Dit kan helpen je aandacht te houden en je te concentreren tijdens de meditatie.

Onthoud dat meditatie een praktijk is die met de tijd beter wordt. Het is normaal om afgeleid te worden of moeite te hebben met concentreren, maar met oefening wordt meditatie voor beginners steeds makkelijker. Probeer elke dag een paar minuten te mediteren en ontdek hoe meditatie jou kan helpen rustiger en meer ontspannen te worden.

Marijke Bijl

Contact opnemen?

In mijn coaching gesprek kunnen wij samen naar jou ingebrachte stuk kijken.