Het doorbreken van patronen

De weg van persoonlijke groei

Patronen zijn als diepgewortelde gewoontes in ons leven. Sommige zijn gunstig, terwijl andere ons kunnen beperken en in cirkels laten draaien. Het doorbreken van deze patronen is een essentieel onderdeel van persoonlijke groei en zelfontwikkeling. In dit blog gaan we dieper in op het fenomeen van patronen, waarom ze ontstaan en hoe we ze kunnen doorbreken om een leven te leiden dat meer in lijn is met onze doelen en dromen. Meer in lijn is met je authenticiteit en je ware zelf.

Wat zijn patronen en waarom ontstaan ze?

Patronen zijn herhalende gedragingen, overtuigingen of reacties die in ons leven voorkomen. Ze ontstaan vaak als een reactie op ervaringen en situaties uit het verleden. Soms zijn patronen nuttig; ze helpen ons om consistent te handelen in bepaalde situaties. Echter, ongezonde patronen kunnen ons beperken en ons ervan weerhouden te groeien. Het is goed om je patronen en overtuigingen regelmatig tegen het licht te houden, zodat je kunt kijken of ze je nog dienen of dat je ze beter kunt loslaten. Op deze manier kan je groeien en/of veranderen.

Patronen en overtuigingen zijn niet slecht. Echter kunnen ze hardnekkig zijn, zeker als ze diepgeworteld zijn. Ze kunnen in het verleden ontstaan en zijn en toen hebben ze je prima geholpen, maar mogelijk zijn ze in het hier en nu, niet meer helpend en mag je ze veranderen of loslaten. Welke verschillende patronen en overtuigingen zijn er? Hieronder staan een aantal voorbeelden:

Overlevingsmechanisme:

Sommige patronen zijn ontstaan als overlevingsmechanismen in reactie op traumatische of stressvolle ervaringen. Deze mechanismes hebben je des tijds beschermt.

Overtuigingen:

Overtuigingen die we hebben over onszelf en de wereld kunnen leiden tot patronen. Veel overtuigingen komen vanuit onze opvoeding, familie en omgeving. Een voorbeeld van een overtuiging van jezelf, kan zijn: “Ik ben niet goed genoeg”, Als we geloven dat we niet goed genoeg zijn, kan dit leiden tot patronen van zelfsabotage.

Sociale conditionering:

Maatschappelijke normen en verwachtingen kunnen leiden tot patronen. Deze conditioneringen komen vaak uit opvoeding, familie, omgeving, cultuur en geloof. Een voorbeeld van een sociale conditionering is: “dat wij altijd klaar moeten staan voor andere” of “ja” moeten zeggen om anderen niet teleur te stellen.

Het belang van patronen doorbreken

Het doorbreken van patronen is cruciaal voor je persoonlijke groei. Hieronder benoem ik enkele redenen waarom dit belangrijk is:

  •       Zelfbewustzijn:

Patronen doorbreken begint met zelfbewustzijn. Het beleven, ervaren, voelen en opmerken van patronen. Het stelt je in staat om de diepere oorzaken van je gedrag te begrijpen en te onderzoeken. Hier start bewustzijn en persoonlijke groei.

  •       Persoonlijke Groei:

Doorbreken van belemmerende patronen opent de deur naar persoonlijke groei en ontwikkeling. Het stelt je in staat om nieuwe manieren van denken en handelen te ontdekken en eigen te maken. Nieuwe levenswijzen kunnen op deze manier hun intrede doen.

  •       Verandering:

Als je altijd hetzelfde doet, krijg je altijd hetzelfde resultaat. Patronen doorbreken stelt je in staat om positieve veranderingen in je leven te bewerkstelligen, waardoor je andere resultaten in je leven gaat opmerken.

Hoe doorbreek je een patroon

Het doorbreken van patronen is een uitdaging, maar het is zeker mogelijk. Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen:

  •       Zelfreflectie:

Begin met zelfreflectie. Identificeer welke patronen je wilt doorbreken en waarom. Het begrijpen van de oorsprong van deze patronen, helpt vaak om het makkelijker te maken om het patroon te doorbreken.

  •       Bewustwording:

Word je bewust van wanneer deze patronen optreden. Let op triggers en situaties die deze patronen activeren. Dit zegt ook vaak iets over de oorsprong van het ontstaan van het patroon.

  •       Stapsgewijze verandering:

Werk aan verandering in kleine stappen. Probeer nieuwe reacties of gedragingen uit wanneer je een patroon herkent. Tel bijvoorbeeld eerst tot 10 voordat je reageert. Hierdoor creëer je tijd om te ontdekken of je reactie origineel is of vanuit een patroon voortkomt.

  •       Zelfzorg:

Zorg goed voor jezelf tijdens dit proces. Patronen doorbreken kan emotioneel uitdagend zijn, dus zelfzorg is essentieel.

  •       Hulp zoeken:

Als je moeite hebt om patronen alleen te doorbreken, overweeg dan professionele hulp, zoals therapie of coaching of acupunctuur. Zelf bied ik diverse mogelijkheden aan, zoals;

Lichter leven programma,

In dit programma gaan wij aan de slag met bewustwording, groei en transformatie. Het doorbreken van je patroon. Je krijgt alle handvatten mee, om thuis je nog verder te ontwikkelen en te groeien.

Transformatief coaching trajecten,

Door via het patroon naar het onderbewuste te gaan en de oorsprong van het patroon bewust te maken en te helen, ben je instaat om je patronen te veranderen en te doorbreken. Ze passen niet meer bij je volwassen en/of geheelde zelf.

Workshop, Balance your life!

In deze workshop gaan wij aan de slag met inzicht krijgen op en het doorbreken van patronen.

Conclusie

Patronen doorbreken is een belangrijk onderdeel van persoonlijke groei. Het stelt ons in staat om belemmerende gewoontes en overtuigingen te vervangen door authentiekere alternatieven. Het is een reis van bewustwording, zelfontdekking en empowerment, en het opent de deur naar een leven dat meer in lijn is met wie je echt bent. Zodat je meer vanuit flow kunt leven en meer vrijheid ervaart in het leven. Het kan uitdagend zijn, maar de beloningen zijn de inspanning zeker waard. Jij bent het waard! “

“Create your own free life!”

Marijke Bijl

Contact opnemen?

In mijn coaching gesprek kunnen wij samen naar jou ingebrachte stuk kijken.