Emoties als gidsen

Het belang van voelen

Emoties en gevoelens zijn de kleuren op het palet van het menselijk bestaan. Ze zijn een natuurlijk onderdeel van wie we zijn en spelen een essentiële rol in ons leven. Toch kunnen velen van ons moeite hebben om onze emoties volledig te begrijpen, te omarmen en te uiten. In dit blog gaan we dieper in op het belang van voelen, hoe wij emoties als gidsen kunnen gebruiken, de impact ervan op ons welzijn, en hoe we een gezonde relatie met onze emoties kunnen opbouwen.

Emoties als gidsen

Emoties zijn als innerlijke gidsen die ons inzicht verschaffen in onze innerlijke wereld en onze interacties met de buitenwereld. Ze bieden ons waardevolle informatie over wat we nodig hebben en wat belangrijk voor ons is. Het erkennen en begrijpen van onze emoties stelt ons in staat om bewustere keuzes te maken in ons leven.

Helaas zijn veel mensen weggeraakt van hun gevoelswereld door situaties die ze in het verleden hebben meegemaakt. Hierdoor ontstaat er een onbewust idee, over dat voelen eng of heftig is en sluit men zich voor voelen af. Maar voelen is eigenlijk het begin van je bestaansrecht. Of dit gevoel nu bij jou binnenkomt als intuïtie, onderbuikgevoel of een innerlijk weten. Het is jouw levens kompas!

Het spectrum van emoties

Emoties zijn divers en variëren van vreugde en liefde tot verdriet en angst. Het is belangrijk te onthouden dat alle emoties waarde hebben en ons iets te vertellen hebben. Zelfs de minder prettige emoties dragen bij aan onze groei en begrip van onszelf. Er bestaan geen slechte of goede emoties, emoties zijn gewoon emoties, die er mogen zijn en ons iets vertellen.

Het belang van emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie omvat het vermogen om emoties te herkennen, begrijpen en effectief ermee om te gaan. Het stelt ons in staat om onze emoties te beheren, relaties op te bouwen en te gedijen in verschillende situaties. Het ontwikkelen van emotionele intelligentie kan leiden tot een verbetering van onze mentale en fysieke gezondheid.

Als wij een minder goede relatie hebben met emoties en voelen, komt dat vaak omdat wij onbewust heftige emoties vastgehouden en opgeslagen hebben. Omdat wij ze vastgehouden hebben, willen wij niet graag terug naar deze ervaring en stoppen wij met voelen. Wij sluiten onszelf af. Dat is jammer want, emoties mogen stromen en zijn geen onderdeel van jezelf.

Emoties en Intuïtie

Emoties spelen ook een cruciale rol bij intuïtie, onderbuikgevoel en innerlijk weten (hier even in een woord, intuïtie genoemd). Intuïtie is vaak gebaseerd op emotionele signalen die ons vertellen wat ‘goed’ of ‘slecht’ aanvoelt in bepaalde situaties. Het leren luisteren naar onze intuïtie, gebaseerd op emoties, kan ons leiden naar beslissingen die meer in lijn zijn met onze diepste behoeften en verlangens. Als je naar deze gids luistert, is je leven meer in balans met je werkelijke verlangens en behoefte.

Het uiten van emoties

Het uiten van emoties op een gezonde en constructieve manier is van essentieel belang. Dit omvat het delen van je gevoelens met anderen, maar ook het uiten van emoties op een persoonlijke manier, zoals door middel van kunst, schrijven of beweging. Onderdrukken van emoties kan leiden tot stress en gezondheidsproblemen.

Vele van ons hebben echter niet op een constructieve manier geleerd om te uiten wat er in je leeft. Het uiten hiervan geeft bij vele mensen stress en angst. Op dit thema kunnen diepe wonden in het onderbewuste zitten.

Voelen

Zonder voelen kunnen wij onze emoties niet goed uiten, niet goed luisteren naar onze intuïtie, onze emotionele intelligentie niet ontwikkelen, onze emoties niet gebruiken als onze persoonlijke gids. Waardoor wij niet goed kunnen weten wanneer iets goed voor ons is of niet. Als je niet instaat bent je gevoelens te voelen, kan je niet goed kiezen wat goed voor je is. Op deze manier raken wij van onszelf ontvreemd en komen wij steeds verder van onszelf vandaan te staan. Dit kan gezondheidsklachten veroorzaken zoals; Burn-out, depressie, angst- en paniekstoornissen, eenzaamheid, gescheidenheid. Als wij niet geleerd hebben om te voelen en hiermee om te gaan, kunnen er patronen ontstaan zoals; hard werken, veel sporten, te veel eten, verslavingen, plezier buiten jezelf zoeken. Alles om maar niet te hoeven voelen. Vaak zijn deze patronen onbewust.

Weer leren voelen

Om te voelen, moet je in je lichaam aanwezig kunnen zijn. Vele mensen zijn gedissocieerd uit hun lichaam. Het is een van de response vanuit trauma, uit je lichaam treden. Dit kan zo gewoon geworden zijn dat wij dit niet meer door hebben. Wat ook een mogelijkheid is, is dat er een blokkade ergens in je lichaam zit, waardoor je niet bij je buik (gevoel) kan komen. Onze ademhaling zit dan vaak hoog. Voelen wordt dan bemoeilijkt.

Door weer bewust te gaan verbinden met je lichaam en vooral met je buik (waar je gevoel zit), kan je weer naar je gevoel groeien. Een aantal oefeningen die je zelf kunt doen om naar je buik en gevoel te komen, zijn:

  • Ademhalingstechnieken toepassen. Er zijn er vele. Je kunt ze bijvoorbeeld Opzoeken op YouTube en er een zoeken die bij je past.
  • Mediteren, een bodyscan is hier heel goed voor.
  • Bewust wandelen, dit is een aardingsoefening. Bij elke stap die je zet in de natuur, verbind je bewust met de aarde.

Wil je hulp?

Als je moeite hebt om zelf weer te leren voelen of in je lichaam te komen, overweeg dan professionele hulp, zoals therapie of coaching. Zelf bied ik diverse mogelijkheden aan, net waarin jij opzoek bent, zoals;

In dit programma gaan wij aan de slag met bewustwording, groei en transformatie. Het weer leren voelen is een belangrijk onderdeel. Je krijgt in het programma alle handvatten mee (onder andere: ademen en mediteren) om je huis nog verder te kunnen ontwikkelen en te groeien.

Door via je ontstaande conditionering naar het onderliggend gevoel te gaan kunnen wij ontdekken waarom of wat je tegenhoudt om te voelen. Om het onbewuste bewust te maken, ben je daarna weer instaat om bij je gevoel te komen.

De magie van verf.

In deze workshop gaan wij via creativiteit en meditatie aan de slag met je gevoelens en emoties. Wij gaan ze vrij uiten op doek, waardoor jij de waarnemer wordt van je emoties.

Conclusie

Het vermogen om te voelen en te begrijpen wat we voelen, is een noodzakelijke vaardigheid! Emoties bieden ons diepgaand inzicht in onszelf en anderen en kunnen ons helpen om ons eigen ruimte in te kunnen nemen, gezonde relaties op te bouwen en bewuste keuzes te maken. Het is belangrijk om onze emoties te omarmen, te erkennen dat alle emoties waardevol zijn, en te streven naar emotionele intelligentie en expressie. Het is in deze verbinding met onze emoties dat we niet alleen een rijker en diepgaander leven kunnen leiden, maar ook anderen kunnen inspireren om hetzelfde te doen.

Marijke Bijl

Contact opnemen?

In mijn coaching gesprek kunnen wij samen naar jou ingebrachte stuk kijken.