Balans vinden tussen Werk, Gezin en Zelfzorg

5 praktische stappen om dit te realiseren.

In deze drukke tijd waarin van alles aan ons gevraagd wordt, kan het soms een uitdaging zijn om de juiste balans te vinden tussen werk, gezin en zelfzorg. Als hardwerkende professional met een verlangen naar meer vrijheid en tijd voor je gezin, begrijp je maar al te goed hoe belangrijk het is om in balans te leven. In dit blogartikel deel ik vijf praktische stappen die je kunnen helpen om harmonie en evenwicht te vinden in je dagelijkse leven. Want ook ik, heb hier heel hard mee geworsteld. Maar het kan echt anders!

Stap 1: Prioriteiten stellen:

Het begint allemaal met het stellen van duidelijke prioriteiten. Maak een lijst van wat echt belangrijk is voor jou: je werkverplichtingen, quality time met je gezin en je eigen welzijn. Identificeer welke activiteiten of taken essentieel zijn en welke kunnen worden gedelegeerd of geëlimineerd. Door bewust te kiezen waar je je energie op richt, kun je een solide basis leggen voor een gebalanceerd leven. Het klinkt misschien wat kinderachtig, maar het werkt echt. Voel goed en schrijft het maar eens voor jezelf op en kijk echt naar die dingen die geëlimineerd of gedelegeerd kunnen worden! Ja, dat ben je waard en je gezin ook!

Stap 2: Maak ruimte voor zelfzorg:

Zelfzorg is van cruciaal belang om in balans te blijven. Reserveer dagelijks tijd voor activiteiten die je energie geven en je welzijn bevorderen, zoals meditatie, lichaamsbeweging, lezen of ontspanning. Dit zal je helpen om stress te verminderen en je emotioneel en fysiek veerkrachtiger te voelen. Onthoud dat zelfzorg geen luxe is, maar een noodzaak om voor anderen te kunnen zorgen. Wat daarin je kan helpen is, dat je het op een vast moment op de dag doet. Je mind wordt zo getraind om dit oké te vinden en goed te vinden voor jezelf, waarin de mind je uiteindelijk gaat helpen om dit doel te gaan behalen.

Stap 3: Communiceer en stel grenzen:

Effectieve communicatie en het stellen van grenzen zijn essentieel bij het creëren van balans. Praat openlijk met je werkgever, collega’s en gezinsleden over je behoefte aan balans. Stel duidelijke grenzen en leer ‘nee’ te zeggen tegen overmatige verplichtingen die je energie en tijd opslokken. Door je grenzen te respecteren, zullen anderen ook meer geneigd zijn om dat te doen. Om je grens duidelijk aan te voelen, is het belangrijk dat je stap 1 goed gedaan hebt, vanuit je gevoel. Wij zijn zo gewent om over onze grens heen te gaan, dat wij eigenlijk niet meer weten wat onze grens eigenlijk is. Ga hierin maar eens op onderzoek, door goed te voelen. 

Stap 4: Organiseer je tijd:

Het beheren van je tijd is een belangrijke vaardigheid om balans te bereiken. Maak gebruik van planningstools en -technieken om je tijd efficiënt te benutten. Creëer een realistische dagelijkse routine waarin je tijd reserveert voor werk, gezinsactiviteiten en zelfzorg. Wees flexibel en pas je planning aan wanneer dat nodig is, maar zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt voor de dingen die er echt toe doen. Denk hier ook aan stap 2, het werkt het beste om in het begin alles op een vast moment op de dag te doen, om zo je mind mee te krijgen. Wil je meer begrijpen over je mind en hoe die werkt? Ik heb een fantastisch programma waarin je dit en nog veel meer kunt leren.

Stap 5: Creëer momenten van verbinding:

Balans gaat niet alleen over het verdelen van tijd, maar ook over het creëren van waardevolle momenten van verbinding met je gezin. Plan regelmatig quality time in met je partner en kinderen. Dit kunnen eenvoudige activiteiten zijn, zoals samen eten, een wandeling maken of een spelletjesavond houden. Door bewust aanwezig te zijn en te genieten van deze momenten, versterk je de banden en creëer je kostbare herinneringen.

Kijk maar eens terug op je eigen leven. Wat voor positieve herinneringen aan vroeger, komen het eerst in je op? Waarschijnlijk zullen dit de dingen zijn, waarin je verbonden met elkaar was. Het creëren van kostbare herinneringen zoals geniet met en van elkaar, zijn het meest waardevol in het leven!

Conclusie:

Het vinden van balans tussen werk, gezin en zelfzorg is een voortdurende reis. Het vergt bewustzijn, planning en toewijding, maar de beloningen zijn de moeite waard. Door prioriteiten te stellen, ruimte te maken voor zelfzorg, te communiceren en grenzen te stellen, je tijd te organiseren en momenten van verbinding te creëren, kun je een leven in balans creëren waarin je zowel professioneel succes als persoonlijk welzijn kunt ervaren. Vind je dit lastig of wil je hier hulp bij? Ik heb een fantastisch programma waarin wij hiermee aan de slag gaan. Create your own free life! Je bent het waard!

Liefs, Marijke

Marijke Bijl

Contact opnemen?

In mijn coaching gesprek kunnen wij samen naar jou ingebrachte stuk kijken.