Het pad van innerlijk kind werk

Transformatie traject voor zelfontwikkeling

Innerlijk kind werk

We zijn allemaal kind geweest, en dat innerlijke kind leeft nog steeds binnenin ons. Het innerlijke kind vertegenwoordigt de emotionele, speelse, en kwetsbare kant van onszelf die we vaak onderdrukken naarmate we volwassen worden. Innerlijk kind werk is een krachtige vorm van zelfontwikkeling die ons in staat stelt om contact te maken met en te helen wat er is achtergebleven in onze jeugd. In dit stuk ga ik dieper in op innerlijk kind werk en hoe het kan bijdragen aan persoonlijke groei, transformatie en heling.

Het Innerlijke Kind Begrijpen

Het innerlijke kind is dat deel van onszelf dat de emoties, wonden, overtuigingen en identificaties uit onze kindertijd met zich meedraagt. Deze innerlijke dynamiek kan onze beslissingen, reacties, relaties en ons emotioneel welzijn beïnvloeden. Het innerlijke kind kan gekwetst, verwaarloosd of onbegrepen zijn, en deze onopgeloste emoties kunnen ons volwassen leven beïnvloeden. Meestal merkbaar aan (te) heftige (emotionele) reacties, op omstandigheden waarvan je nu weet, dat staat niet in verhouding met elkaar. Triggers worden het ook wel genoemd.

Een voorbeeld wat voor vele duidelijk te begrijpen is, is bijvoorbeeld dat je als kind gebeten bent door een hond, of heel bang was van een grote blaffende hond. Als volwassene weet je nu dat je voor (vele) honden niet bang hoeft te zijn. De angst zit er echter nog wel. Elke keer dat je een hond op straat dichtbij komt of blaft, krijg jij een onbehagelijk gevoel in je lijf. Zo werkt een innerlijk kind trauma op alles wat je meegemaakt hebt. Het mooie is, het is te helen.

De 5 stappen van het helende Proces

  • Zelfbewustzijn:

Het begint met het ontwikkelen van zelfbewustzijn. Dit houdt in dat je je bewust wordt van de emoties, patronen en overtuigingen die je hebt geërfd van je kindertijd. Dit kan worden gedaan door middel van meditatie, dagboekschrijven/ journalen/ mediatief schrijven, of zelfreflectie.

  • Het Innerlijke Kind Ontmoeten:

De volgende stap is het actief ontmoeten van je innerlijke kind. Dit kan worden gedaan via visualisaties of door middel van creatieve expressie, zoals schilderen, tekenen of schrijven. Het doel is om contact te maken met dat deel van jezelf dat gewond is.

  • Heling en Troost:

Na het ontmoeten van je innerlijke kind, kun je beginnen met het proces van heling en troost. Dit betekent luisteren naar wat je innerlijke kind nodig heeft en hem of haar liefdevolle aandacht en geruststelling geven. Dit kan een emotioneel intens proces zijn, maar het is cruciaal voor genezing.

  • Loslaten en Vergeven:

De volgende stap is het loslaten van oude wrok, pijn en overtuigingen die je niet langer dienen. Het is ook een proces van zelfvergeving voor eventuele zelfkritiek en schuldgevoelens die zijn ontstaan tijdens je jeugd.

  • Integratie:

Het doel van innerlijk kind werk is niet om je innerlijke kind te scheiden van je volwassen zelf, maar om ze te integreren. Dit betekent dat je je geheelde en getrooste innerlijke kind stuk, laat opgroeien naar je volwassen ik. Waar je de kracht en speelsheid van je gezonde innerlijke kind kunt benutten in je dagelijks leven.

Voordelen van Innerlijk Kind Werk

Het beoefenen van innerlijk kind werk kan leiden tot tal van voordelen, waaronder:

  • Verbeterde omgang met emoties en veerkracht van jouw trigger.
  • Meer begrip en compassie voor jezelf en anderen.
  • Het doorbreken van destructieve patronen in je leven en relaties.
  • Een gevoel van bevrijding van emotionele bagage uit het verleden.
  • Het ontwaken van creativiteit, spontaniteit en geluk.

Conclusie

Innerlijk kind werk is een transformerende reis naar zelfontdekking en heling. Door contact te maken met en zorg te dragen voor ons innerlijke kind, kunnen we oude wonden genezen en onszelf bevrijden van beperkende overtuigingen. Het is een pad naar meer zelfcompassie, begrip en levensvreugde. Het kan een uitdagende reis zijn, maar de beloningen zijn diepgaand en blijvend, waardoor we ons innerlijke kind kunnen omarmen en koesteren op weg naar een meer vervuld volwassen leven.

Begeleiding

Wil je begeleiding in de bovenstaande 5 stappen? Ik kan je begeleiden door middel van het lichter leven programma aan te bieden, waarin deze 5 stappen onder andere aan de orde komen en jij het daarna volledig zelf kan.

Ook kunnen wij aan de slag met het trauma/ gevoel wat er onderligt, doormiddel van een transformatie traject. Met deze methode gaan wij aan de slag met het onderbewuste (waar alles opgeslagen ligt). Door het onderbewuste bewust te maken ontstaat er inzicht en kan er heling plaats vinden.

Als je mij eerst wilt leren kennen en ontmoeten, doe dan mee aan een van mijn workshops of maak een acupunctuurbehandeling afspraak. Wil je gewoon meer lezen over mijn reis. Lees dan; over mij, op mijn website.

Ik begeleid je graag in je proces. Marijke

Marijke Bijl

Contact opnemen?

In mijn coaching gesprek kunnen wij samen naar jou ingebrachte stuk kijken.