Trauma, je innerlijke wonden genezen

Een reis naar trauma herstel

Trauma is een complexe en zeer persoonlijke ervaring die talloze mensen over de hele wereld treft. Het kan voortkomen uit een breed scala aan bronnen, waaronder ervaringen uit de kindertijd, ongelukken, geweld of zelfs de stress die gepaard gaat met moeilijke tijden. Ongeacht de oorsprong ervan kan een trauma blijvende littekens achterlaten, met gevolgen voor het mentale, emotionele en fysieke welzijn. Het is echter essentieel om te begrijpen dat genezing mogelijk is en je verantwoordelijkheid hiervoor te nemen. Door je innerlijke wonden te genezen zal je uiteindelijk innerlijke rust, meer vrijheid en een authentieker leven oplever.

 

Verschillende imprints van trauma

Trauma doet zich voor wanneer een individu wordt blootgesteld aan een schokkende of verontrustende gebeurtenis die zijn vermogen om ermee om te gaan overweldigt. Deze ervaringen kunnen intense emotionele reacties teweegbrengen en worden vaak zowel in het lichaam als in de geest opgeslagen. Het herkennen van trauma is de eerste stap op weg naar genezing, aangezien veel mensen hun pijnlijke herinneringen of emoties mogelijk hebben onderdrukt als coping-mechanisme.

Trauma’s kunnen ook vele herhalende niet leuke gebeurtenissen zijn, die uiteindelijk zorg dragen, dat je een trauma oploopt. Uiteindelijk is de rek eruit, de veerkracht verbruikt en wordt de identificatie in het lichaam gemaakt, waardoor ook een coping-mechanisme ontstaat. Dit benoemen wij vaak niet als trauma, want het was toch eigenlijk niet zo erg? Wat ook kan is dat je er zo aan gewent geraakt bent, dat je zegt: dit was nu eenmaal zo. Soms ben je je er helemaal niet van bewust, dat deze gebeurtenissen eigenlijk niet goed voor je waren, omdat het zo normaal was voor jouw idee. Het effect in je lichaam en gedrag geven dan aan, dat het hier om een trauma gaat en de gebeurtenissen toch niet gezond voor je zijn geweest.

Een andere gelijksoortige identificatie en coping-mechanisme kan ontstaan, als je als klein kind, een nare ervaring hebt. Als volwassenen kan je deze nare ervaring in perspectief zien en begrijpen. Door bijvoorbeeld te denken, dat dit waarschijnlijk niet zo bedoeld is etc. Een klein kind kan dit niet. Waardoor een ogenschijnlijk normale situatie voor een klein kind, als trauma wordt ervaren. Deze gebeurtenissen, liggen ook diep in het onderbewuste opgeslagen waardoor wij er vaak geen weet van hebben. De gevolgen in je gedrag en je reacties zijn er echter wel.

 

Het genezingsproces, 6 stappen welke jezelf kan doen

Je innerlijke wonden genezen. Met deze 6 stappen kan jezelf aan de slag om je innerlijke wonden te genezen. Het is een start van je genezingsproces en het nemen van je verantwoordelijkheid hiervoor.

   1. Zelfcompassie

  Het beoefenen van zelfcompassie is cruciaal tijdens het genezingsproces. Begrijp dat genezing tijd kost en dat het oké is om een breed scala aan emoties te voelen. Leren jezelf te behandelen met dezelfde vriendelijkheid die je een vriend zou aanbieden, is een fundamenteel onderdeel van herstel.

    • Mindfulness en aardingstechnieken

   Mindfulness- en aardingsoefeningen kunnen je helpen verbonden te blijven met het huidige moment en overweldigende emoties te beheersen. Ademhalingsoefeningen, meditatie, bewust wandelen in de natuur, warmwater voeten bad met zout, en yoga kunnen waardevolle hulpmiddelen zijn om geaard te blijven en stukken los te laten.

     • Expressie doormiddel van creativiteit

    Creativiteit kan een krachtig hulpmiddel zijn bij het verwerken van trauma. Door in een dagboek te schrijven, kunst te maken of deel te nemen aan andere expressieve activiteiten kan je emoties en ervaringen op een veilige en leuke manier verkennen. (zie mijn workshop “zicht op je innerlijke zelf”).

      • Zoek ondersteuning

     Herstel is vaak succesvoller als u ondersteuning zoekt. Door uw ervaringen te delen met vertrouwde vrienden of familieleden, kunt u zich gehoord en begrepen voelen. Steungroepen specifiek voor trauma-overlevenden kunnen ook nuttig zijn.

     Praten over wat er gebeurd is, is een vorm van verwerking en loslaten.

       • Fysiek welzijn

      Het zorgen voor uw lichamelijke gezondheid kan een aanzienlijke invloed hebben op uw emotionele welzijn. Goed eten, regelmatig sporten en voldoende slapen kunnen helpen de stemming te reguleren en stress te verminderen.

        • Vergeving en loslaten

       Een deel van het genezen van een trauma kan het vergeven van degenen die je pijn hebben gedaan inhouden, maar dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat je je met hen moet verzoenen. Vergeving gaat meer over het loslaten van de emotionele last en woede die je mogelijk tegenhouden om verder te gaan met je leven. Het kan ook zijn dat je je zelf mag gaan leren te vergeven. Vergeving kan je zien als, het volledig accepteren van wat er is gebeurd of is geweest. Als je dit kan, zit er geen emotie meer op of aan, wat betekend dat je volledig geheeld bent.

        

       Conclusie

       Genezing van trauma is een zeer persoonlijke en soms uitdagende reis, maar het is mogelijk. Vergeet niet dat u niet de enige bent en dat er hulp beschikbaar is. Door professionele begeleiding te zoeken, zelfcompassie te beoefenen en verschillende genezingstechnieken te verkennen, kun je beginnen je leven terug te winnen en innerlijke rust te vinden. Trauma hoeft uw toekomst niet te bepalen; het is mogelijk om vooruit te gaan vrij en authentieker leven.

        

       Begeleiding

       Wil je begeleiding in de 6 stappen die je zelf kan doen omdat je ze toch nog moeilijk vindt. Wil je professionele hulp. Ik je begeleiden door middel van het lichter leven programma aan te bieden, waarin deze 6 stappen onder andere aan de orde komen en jij het daarna volledig zelf kan.

       Ook kunnen wij aan de slag met het trauma/ gevoel wat er onderligt, doormiddel van een transformatie traject. Met deze methode gaan wij aan de slag met het onderbewuste (waar alles opgeslagen ligt). Door het onderbewuste bewust te maken ontstaat er inzicht en kan er heling plaats vinden.

       Als je mij eerst wilt leren kennen en ontmoeten, doe dan mee aan een van mijn workshops of maak een acupunctuurbehandeling afspraak. Wil je gewoon meer lezen over mijn reis. Lees dan; over mij, op mijn website.

       Ik begeleid je graag in je proces.

       met liefdevolle groet, Marijke

       Marijke Bijl

       Contact opnemen?

       In mijn coaching gesprek kunnen wij samen naar jou ingebrachte stuk kijken.